Excursions des d´aquesta font

 

FONT BETTER

 

Font Better actualment

"Sense camp mena de dubtes, la font Better, és la font del terme municipal de Sant Fost on la veta principal d´aigua és la més cabalosa de totes, tant a l´hivern com a l´estiu"

Jaume Rifà i Solé (Guia turistica de Sant Fost de Campsentelles)

 

Font Better ara
Font Better fa anys
 

Aquest es l´aspecte lamentable que presenta actualment la font Better

    Aquest es l´aspecte vigorós que tenia fa molts anys, quan Jaume Rifà la descrivia a la seva guia turística  

Veien les fotos, es clar, que la descripció de Jaume Rifà es correspon amb la de la dreta, quan la font encara era un lloc agradable de visitar. Actualment presenta un estat bastant lamentable, encara que es un lloc carregat d´història.

La Font Better esta situada al final del Carrer de la Font Better, molt a prop de la Masia de Mas Llombart en l´urbanització "Mas Llombart Sud". A peu de la Serra de Montalegre. Encara que no pertany a la zona de la Conreria, volem incloure-la en aquesta pàgina.

Enric Garcia-Pey, ens diu al seu recull onomàstic "Sant Fost, els noms tradicionals" que en el Mas de Llombart s´explotava l´aigua d´una deu amb la marca "Better", aquesta comercialització es feia als anys 20 i 30 del segle XX.Potser d´aquí l´origen del nom. També ens diu, que també es anomenada Font Llombart. Actualment tothom la coneix com la font Better.

Tornant anys enrere, fem una ullada a la Guia Turística de Sant Fost. Jaume Rifà i Solé, ens diu al respecte que la font donava un cabal de 10.000 litres d´aigua i que la veta inicial podia arribara als 40.000 litres diaris. Avui dia clarament aquestes xifres s´han reduït considerablement.També ens explica que hi havia un edifici al costat (actualment desaparegut), que als anys 60 i 70 va ser restaurant, anomenat "la Selva del Vallès", nom que també de vegades rep l´urbanització i els seus paratges. Aquest lloc estava rodejat de natura i hi havia molta afluència de familíes i també va ser un lloc de trobades culturals, es van celebrar moltes festes, concerts.., destaquem que es va celebrar una gran Trobada Sardanística de Catalunya. Amb el pas dels anys aquesta afluència de gent va minvar, el restaurant va tancar portes i la zona va caure en l´oblit, només alguns excursionistes i veïns visiten ara la zona.

Desitgem que algun dia aquesta Font i el seu entorn recuperi l´aspecte que li correspon, que sigui aquest magnific paratge que ens descriu Jaume Rifà a la seva guia turística.

Bibliografia consultada:

"Guia Turistica de Sant Fost de Campsentelles". (Jaume Rifà i Solé)

"Sant Fost, el noms tradicionals", recull onomàstic (Enric Garcia-Pey)

"Sant Fost, història d´un poble, dels origens a la guerra civil". (Xavier i Ferran Pérez Gómez)

 

Des d´aquesta font podem fer diverses excursions:

a la Font del Porró o Corró:

Pujant la pista de terra que queda a la dreta de la font, trobem un carrer asfaltat (Carrer del Bosc), el creuem i ens dirigim a buscar la riera, l´agafem i després de caminar uns metres per aquesta riera trobem un sender que puja a dreta, l´agafem. Despres de uns quants minuts per un sender preciós, arribarem a una pista de terra (Camí de la font Better), girem a l´esquerra tot seguin la pista i a pocs metres surt un altre camí o torrent amb un gran xaragall al mig que puja a la dreta. Seguim aquest camí fin que gira a l´esquerra, en aquet punt surt un corriol que baixa a la dreta i a pocs metres ens dura a la font del Porró.

Pels racons de la Selva del Valles:

Seguim el mateix que en la excursió anterior, però quan agafem la pista (Camí de la font Better), seguirem aquesta fins arribar a la plaça del Pí, on surt un cami (Camí del Racó de la Selva) a l´esquerra, que baixa, seguim aquest camí, podem agafar un altre cami que surt a l´esquerra, quasi bé paral·lel a la pista que hem caminat abans, aquest camí porta a un altre, girem a la dreta i baixem fins a trobar la riera que ens durà al Carrer del Bosc, baixem per la pista que ens queda davant i arrivarem altre vegada a la font Better.

Sender de la Conreria:

l´Associació "Amics de la Conreria" estem ideant un itinerari (encara no esta senyalitzat) que parteix de la Font Better,i passa per diverses fonts de la Conreria (font del Porró, Font del Russinyol, Font de les Monges, Font de l´Hort dels monjos). Proximament es publicara en aquesta pàgina. De moment podeu descarregar una part de l´itinerari en Google Earth fent clic aquí.

Situació de la Font Better, com anar-hi

 

Ver mapa más grande (Google Maps) / Ver ruta en 3D (Google Earth)